Hayatınızın bir döneminde diş eti çekilmesinden muzdarip olmuş ya da bu sıkıntıyı yaşamış birileri ile mutlaka karşılaşmışsınızdır. Dişlerin köklerini saran doku seviyesinin geri çekilmesiyle karakterize edilen bir durum olan bu rahatsızlık, yavaşça gelişir ve sıklıkla fark edilmeden ilerler. İhmal edilirse ciddi diş problemlerine yol açması muhtemeldir. Bu yazıda, diş eti çekilmesi hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilecek ve bu sinsi rahatsızlığa karşı tedbir alabileceksiniz.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Bu rahatsızlığın pek çok nedeni olabilir ancak en sık nedeni olarak periodontal hastalıkları gösterebiliriz. Periodontal hastalık, diş eti ve çevre dokuların enfeksiyonudur ve diş eti çekilmesinin bir diğer nedeni olan diş plağı ve tartar birikimine yol açabilir.
Hatalı diş bakım rutinleri de çekilmeye neden olabilir. Dişleri çok sert ya da yanlış fırçalamak, diş etlerine zarar verebilir ve çekilmelere sebebiyet verebilir. Ayrıca diş sıkma ve gıcırdatma ile sigara tüketimi de dişlere zarar vererek çekilmeyi kaçınılmaz hâle getirir. Tabii ki bu rahatsızlığın nedeni bunlarla sınırlı değildir. Bu rahatsızlığın bir de genetik boyutu vardır. Bazı kişiler de genetik olarak diş eti çekilmesine yatkın olabilirler.
Belirtileri Nelerdir?
Dişlerde hassasiyet bu problemin en belirgin belirtisi olarak gösterilebilir. Soğuk ve sıcak gıdalara karşı hassasiyet yaşayanlar, diş eti hastalıkları konusunda mutlaka önlem almalıdır. Diş etleri çekildiğinde, diş kökleri daha belirgin hâle gelir ve dişlerin daha uzun görünmesine neden olabilir. Bu tür bir görünümle karşılaşırsanız da diş eti çekilmesi ile ilgili uzman bir diş hekimine başvurmanız faydalı olacaktır. Ayrıca diş eti kanaması ve dişlerde iltihaplanmaya bağlı şiş ve kırmızı bir görünüm fark ederseniz de bu durumun sebebinin diş eti çekilmesi rahatsızlığı olabileceğini unutmamalısınız.
Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?
Diş eti çekilmesini önlemek için bir dizi önlem alınabilir. Bu önlemler arasında ilk sırada diş plağını ve tartarı temizlemek için günde en az iki kez diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak yer almaktadır. Düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret ederek diş eti sağlığınızı takip etmek ve erken aşamada müdahale edilmesini sağlamak ise alınabilecek en iyi önlemler arasındadır. Sigara içmekten kaçınmak ve dengeli beslenmek de diş eti sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir.
Diş eti çekilmesi ciddi bir sorundur ve ihmal edilmemesi gerekir. Düzenli diş bakımı, sağlıklı alışkanlıklar ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile diş eti çekilmesinden kurtuldum diyebilmek mümkündür.
Biz Dental Diş Kliniği, donanımlı klinik ortamı ve uzman hekimleri ile kanal tedavisi, implant, ortodonti gibi tedavi seçeneklerini gönül rahatlığı içinde uygulatabileceğiniz profesyonel bir merkezdir. Unutmayın, sağlıklı diş etleri sağlıklı bir ağız ile genel sağlık için temel bir gerekliliktir ve ağız sağlığınızın takibinin uzman ellerde gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Hemen bizimle iletişime geçin, tedavi planlamanız için ilk randevunuzu oluşturalım ve ağız sağlığınızı korumanıza yardımcı olalım.