Biz Dental Klinik

biz-dental-logo-2

Yirmi yaş dişi ağrısını çekmeyen çok az kişi vardır desek mübalağa etmiş olmayız. Peki, yirmi yaş dişi hakkında neler biliyoruz? 17 ile 25 yaşları arasında çıkan üçüncü azı dişleri olarak tanımlayabileceğimiz ve diğer adı akıl dişi olan yirmi yaş dişleri, ağız sağlığını etkileyen önemli bir görev üstlenirler.

Yirmi yaş dişi kaç tanedir? İnsanların pek çoğunda üst ve alt çenede ikişer tane olmak üzere dört adet yirmi yaş dişi bulunur. Bazı insanlarda ise bu dişler hiç gelişmeyebilir ya da çıkmayabilir. Bu yazı ile yirmi yaş dişinin ne olduğunu, neden sorunlara yol açabileceğini ve hangi durumlarda tedavi gerektirdiği konularında vereceğimiz bilgilerle, bu dişler hakkında kafanızdaki sorulara cevap bulabileceksiniz.

Yirmi Yaş Dişi - Biz Dental Klinik
Yirmi Yaş Dişi - Biz Dental Klinik

Yirmi Yaş Dişi Ne Zaman Çıkar?

Yirmi yaş dişlerinin genellikle 17 ile 25 yaş arasında çıktığı bilinse de bu zamanlama kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlarda yirmi yaş dişleri hiç çıkmayabileceği gibi bazıları ise daha geç yaşlarda bu dişlerle karşılaşabilir.

Bu dişlerin çıkma sürecini etkileyen pek çok faktör vardır. Tahmin ettiğiniz gibi genetik yatkınlık, akıl dişlerinin zamanında çıkmasını ya da hiç çıkmamasını etkilemektedir. Ayrıca kişilerin çene yapılarının dar olması bu dişlerin gömülü kalarak çıkmamasına sebebiyet verebilir. Yine yan veya eğik şekilde gelişen dişler de çıkamayabilir ve sorunlara yol açabilir.

Yirmi yaş dişi problemleri farklı belirtilerle kendini gösterebilir. En sık karşılaşılan belirtiler arasında ise çene arkasında sürekli ya da aralıklı ağrı vardır. Diş eti çevresinde şişlik ve hassasiyet ile ağızda kötü koku ve kötü tat da akıl dişinde var olan bir problemin belirtisi olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Yirmi Yaş Dişi Çekilmeli mi?

Bu dişlerin tedavisinde; dişin konumuna, yarattığı sorunlara ve ağız yapısına bağlı olarak farklı yöntemler uygulanır. Diş tamamen çıkmış ve sorun oluşturmuyor ise düzenli diş hekimi kontrolleri ile bu dişlerin takibinin yapılması yeterlidir. Eğer ki dişlerde enfeksiyon oluşmuşsa reçete edilen ilaçlarla enfeksiyonun dağıtılması sağlanır. Dişin kurtarılması mümkünse kanal tedavisi yapılabilir ancak yirmi yaş dişlerinde genellikle bu tedavi seçeneği tercih edilmez.

Diş gömülü, çürümüş, enfekte olmuş ya da çene kemiğinde hasara yol açıyorsa cerrahi çekim kaçınılmazdır. Yirmi yaş dişi çekimi lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilir. Cerrahi müdahalede diş etini kesme, kemiği törpüleme ya da dişi parçalara ayırarak çıkarma işlemi uygulanabilir ancak ilgili alan lokal olarak uyuşturulduğu ya da kişi genel anestezi ile uyutulduğu için kişi acı hissi duymaz.

Yirmi Yaş Dişi Çekimi Sonrası

Yirmi yaş dişi çekimi sonrası ağrı, şişlik ve hafif kanama olabilir. Diş çekimi sonrası ilk 24 saat, soğuk kompres uygulanması ve sıvı gıdalar tüketilmesi önerilmektedir. Yumuşak gıdalarla beslenme, ağız hijyenine dikkat etme ve diş hekiminin önerdiği ilaçları kullanma çekim sonrası dikkat edilmesi gereken diğer önemli noktalardır. Unutulmamalıdır ki akıl dişi çekimi cerrahi çekim olduğu için bu işlem için mutlaka alanında uzman bir hekim tercih edilmelidir.

Yirmi yaş dişleri, sağlıklı bir ağız yapısı için dikkatle izlenmesi gereken önemli dişlerdir. Belirtiler ortaya çıktığında zaman kaybetmeden bir diş hekimine başvurmak, uzun vadeli sorunları önlemek için hayati önem taşır. Düzenli diş kontrolleri sayesinde potansiyel problemler erken teşhis edilebilir ve ağız sağlığı korunabilir.

Biz Dental Diş Kliniğidonanımlı klinik ortamı ve alanında uzman hekimleri ile kaliteli bir tedavi deneyimi yaşamanızı sağlar. Son teknoloji tıbbi cihazlarla donatılmış kliniğimizde, evinizin konforunda tedavi imkânı yakalayabilirsiniz. Hemen bizimle iletişime geçin, ağız sağlığınıza önemli bir yatırım yapmanıza katkı sağlayalım.

× Online Randevu